Aktuální zprávy

Do fotbalového nebe odešel František Karkó

úterý 03. května. 2022 | Redakce
Ve věku 78 let odešel do fotbalového nebe náš bývalý hráč František Karkó. V roce 1970 se zasloužil o třinecký sen, kdy se 1. liga opět přestěhovala pod Javorový. A všichni fanoušci volali: „Škereň, Karkó – dvojice skvělá, vystřílet by ligu měla!“ nebo „Měl jste vědět, pane Marko, do Mexika měl jet Karkó!“

Třinecký sen uskutečnil a 1. liga se opět přestěhovala pod Javorový, do města oceli. Sobotní odpoledne 20. června 1970 bylo pro třinecké příznivce kopané opět jedním z nejradostnějších. O tento úspěch se vedle trenéra Jozefa Jankecha, v té době nejmladšího prvoligového trenéra, a kondičního trenéra Karla Szotkowského zasloužili: Václav Blín, Vladimír Vild, Stanislav Hýl, Jiří Laciga, Pavel Sykyta, František Klečacký, Lubomír Vašek, Marián Huťka, Jiří Jiskra, Milan Pitěl, Dušan Zbončák, Josef Seman, Bohuslav Škereň, Jaroslav Poštulka, František Karkó, Štefan Kuchár, Josef Vápeník, Vlado Pisarik.

Utkání, které rozhodlo, mělo i příznačnou kulisu, tu vytvořilo téměř 10 000 diváků, kteří přišli vyzbrojeni vtipnými transparenty s hesly jako: „Škereň, Karkó – dvojice skvělá, vystřílet by ligu měla!“ nebo „Měl jste vědět, pane Marko, do Mexika měl jet Karkó!"

Unikátním a vlastně rekordním způsobem se mezi československé reprezentanty zapsal v roce 1971 tehdy jako sedmadvacetiletý útočník. V 76. minutě kvalifikačního utkání na ME Finsko - ČSSR 0:4, vystřídal Františka Veselého a během svých prvních patnácti reprezentačních minut vstřelil dva góly. Za pár týdnu poté si ještě zahrál proti Brazílii na obřím stadionu Maracaná v Rio de Janeiru, kde prohráli s mistry světa Brazílií 1:0. A tím v reprezentaci skončil.

Fotbalová kariéra

V československé reprezentaci odehrál v roce 1971 dvě utkání a dal 2 góly. S fotbalem začínal ve svém rodišti, od roku 1962 hrál za Spartak Komárno (zde byl jeho prvním trenérem Jozef Vrečič), na vojně za Duklu Brno, potom Spartak ZJŠ Brno, v roce 1966 odešel do Martina a v roce 1968 do TŽ Třinec. V československé lize dal 15 gólů. V roce 1973 se vrátil do Martina, kde končil kariéru v roce 1980.

Trenérská kariéra

V roce 1988 dokončil studium FTVŠ v Bratislavě se specializací trenér fotbalu a věnuje se trenérské práci. Trénoval Strojárne Martin, Bardejov, Ružomberok, Třinec, Turčianske Teplice, Michalovce a Žiar nad Hronom.

"Prožil jsem s fotbalem spoustu pěkných chvil, potkal jsem hodně dobrých lidí, mám hodně kamarádů i mimo Slovensko, takže mohu vyslovit s mým účinkováním ve fotbale spokojenost." František Karkó

Ferko, odpočívej v pokoji!





Aktuálně

Aktuality

Orság a Cienciala v sestavě ko

Do sestavy 23. kola MSFL portálu fotbalunas.cz dostala dvojice třineckých fotbalistů - stoper Samuel Orság a levý obránce Lukáš Cienciala.

16. 4. 2024, 10:30

23. kolo MSFL

Výsledky 23 kola MSFL: Uherský Brod - Start Brno 1:1, Ostrava "B" - Hlučín 3:0, Znojmo - Bohunice 4:0, Karviná "B" - Zlínsko 0:1, Hodonín - Uničov 2:1, Frýdek-Místek - Slovácko "B" 2:0, Blansko - Hranice 2:1, Frýdlant - Rosice 2:0.

16. 4. 2024, 10:28