Rozhovory

Slovácká akademie mě změnila, přiznal odchovanec Kubala

čtvrtek 01. srpna. 2019 | Igor Mainka
Svůj první druholigový gól v třineckém dresu zaznamenal v neděli odpoledne odchovanec Filip Kubala a po šesti letech se opět zapsal do třineckých statistik.

První setkání naší redakce s třineckou nadějí proběhlo v létě 2013. Tehdy jako třináctiletý hráč vystřílel třinecké čtrnáctce třetí místo v soutěži. Do branek soupeřů nasázel neuvěřitelných 48 gólů. „Vzpomínám dobře na to období, na celé mládí v třineckém dresu. Ten rok se nám opravdu povedl, nicméně rád vzpomínám i na fotbalové začátky,“ zavzpomínal rodák ze Smilovic.

Střeleckého výkonu si všimli zástupci fotbalové akademie Slovácka a Filip Kubala se stěhoval do Uherského Hradiště. „Byl jsem tam na zkoušce, zalíbil jsem se jim a nechali si mě nejprve na hostování a poté jsem do Slovácka i přestoupil,“ řekl ofenzivní hráč.

Slovácko mu změnilo nejen kariéru, ale i život. „Akademie mi dala strašně moc, ať už z hlediska tréninků, regenerace nebo například strava. Změnil jsem svůj jídelníček,“ poodkryl tajemství výkonnostního růstu. Na Slovácku se setkal i s nynějším třineckým trenérem Svatoplukem Habancem. „Byl jsem tam v době, kdy trénoval áčko. Asi jsem se mu zalíbil,“ pousmál se Kubala.

Pět dní po šestnáctých narozeninách debutoval v prvoligovém týmu a to ne v ledajakém utkání. „Byl to můj první krok v dospělém fotbale. Svůj první start jsem prožil v Praze na Letné. Krásné fotbalové prostředí, jen ten výsledek trochu mrzí. Prohráli jsme 0:4,“ zavzpomínal jeden z nejmladších debutantů v české nejvyšší soutěže.

Během čtyř sezón v nejvyšší soutěži stihl nastřílet tři góly. „Pořád to bylo o přechodu do dospělého fotbalu. Několikrát jsem dostal šanci, naskočil do zápasu, ale to už je minulost,“ zamrzelo Filipa Kubalu.

Jarní část loňského ročníku strávil na hostování v hlavním městě. V dresu Žižkova odehrál 14 utkání a vstřelil tři góly. Dva z nich do sítě Varnsdorfu. I v neděli byl proti stejnému soupeři střelecky úspěšný. „Dostal jsem balón na kraji šestnáctky, převzal jsem si to dovnitř a střílel gólmanovi mezi nohy. Naštěstí to vyšlo a gólman to nečekal,“ těšilo úspěšného střelce.

Jeho gól postavil tým Svatopluka Habance na nohy a Třinec byl blízko vítězství. „Ten gól nás nakopl. Domácí otevřeli hru a nám se povedlo vstřelit druhý gól. Škoda, že jsme nedokázali přidat třetí branku, ta by rozhodla. Příležitosti jsme na to měli dostatek,“ smutnil dvacetiletý hráč.

Třinec je po úvodních dvou venkovních zápasech v horních patrech tabulky. „Na Julisce jsme měli zápas velmi dobře rozehraný a nakonec se nám podařilo získat tři body. Ve Varnsdorfu chybělo deset minut k vítězství,“ pověděl člen reprezentační jednadvacítky.

V sobotu nastoupí naši borci poprvé doma a hned to bude vedoucí tým soutěže, jihlavská Vysočina. „Je to silný tým se zkušenými hráči. Je jedním z adeptů na postup, ale to pro nás nic nemění. My jdeme do každého utkání s cílem vyhrát,“ řekl na závěr bratranec spoluhráče Martina Samiece.

Utkání startuje již sobotu v 10:15 hodin na Městském stadionu na Lesní. Srdečně vás zveme na souboj o čelo tabulky, ve kterém se představí nejlepší hráč a nejlepší trenér Fortuna:Národní ligy za měsíc červenec.

Aktuálně

Aktuality

26. kolo MSFL

Výsledky 26. kola MSFL: Karviná "B" - Znojmo 5:1, Hlučín - Zlínsko 3:3, Hodonín - Uherský Brod 2:0, Rosice - Bohunice 2:2, Frýdek-Místek - Ostrava "B" 0:1, Zlín "B" - Brno 2:1, Uničov - Blansko 1:2, Slovácko "B" - Hranice 2:1.

1. 5. 2024, 21:39

25. kolo MSFL

Uničov - Zlínsko 5:0, Hodonín - Rosice 0:1, Frýdlant - Hlučín 1:4, Frýdek-Místek - Zlín "B" 1:0, Uherský Brod - Hranice 6:0, Ostrava "B" - Bohunice 3:0, Karviná "B" - Slovácko "B" 1:2, Znojmo - Blansko 1:1.

1. 5. 2024, 21:36