Rozhovory

Pravý bek? Nemám s tím problém, říká Omasta

úterý 15. října. 2019 | Roman Baselides
Na pozici pravého obránce v úvodních kolech letošní sezony nastupoval Tomáš Omasta. Se svou novou rolí se během několika zápasů sžil velice dobře.

Po letním odchodu obránců Pavola Ilka a Lukáše Luptáka zůstal v kádru Třince jediný pravý obránce – kapitán Ondřej Kušnír. Ten ovšem několikrát naskočil na postu stopera nebo na levém kraji obrany. Vpravo tak operoval Tomáš Omasta. A úspěšně.

„Párkrát jsem si to zkusil už v Havířově a musím říct, že mi to není úplně cizí, jen je třeba být trošku zodpovědnější směrem dozadu, je třeba více myslet na obranu,“ řekl Tomáš Omasta.

S tím kolikrát mívají útočně ladění fotbalisté problém. „Často mě to táhne dopředu, někdy se zapomenu. Hlavní je ale komunikace, s kluky se na hřišti vzájemně usměrňujeme, aby to fungovalo,“ dodal.

V moderním pojetí fotbalu se od krajních obránců čeká vydatná podpora útoku. „Trenér od nás vyžaduje, abychom hráli útočněji, takže můžu využívat své ofenzivní návyky. To, že občas nastoupím jako obránce, mi nevadí, nemám s tím nejmenší problém,“ řekl Omasta.

Zadákem se stal nečekaně, takříkajíc ze dne na den. „Na jednom tréninku mě kouč zkusil v obraně, ani jsme se o tom nějak nebavili. Hrálo se mi dobře, což mě samotného překvapilo. Pak jsem si zahrál beka ještě několikrát a už to tak zůstalo,“ pokračoval Omasta.

V předešlé sezoně měl úplně jiné úkoly. Trenéři ho stavěli pod hrot anebo na pravé straně zálohy. „Na kraji jsem se cítil asi nejlépe. A je mi jedno, zda v obraně nebo v záloze. Teď nehraji zády k bráně, všechno mám hezky před sebou. S rolí obránce se zatím sžívám. Když budu mít více zkušeností, třeba mě to bude bavit ještě více,“ zakončil Omasta.

Aktuálně

Aktuality

Orság a Cienciala v sestavě ko

Do sestavy 23. kola MSFL portálu fotbalunas.cz dostala dvojice třineckých fotbalistů - stoper Samuel Orság a levý obránce Lukáš Cienciala.

16. 4. 2024, 10:30

23. kolo MSFL

Výsledky 23 kola MSFL: Uherský Brod - Start Brno 1:1, Ostrava "B" - Hlučín 3:0, Znojmo - Bohunice 4:0, Karviná "B" - Zlínsko 0:1, Hodonín - Uničov 2:1, Frýdek-Místek - Slovácko "B" 2:0, Blansko - Hranice 2:1, Frýdlant - Rosice 2:0.

16. 4. 2024, 10:28