Rozhovory

Herní styl trenéra Straky nám sedí více, tvrdí kapitán Třince Janoščín

středa 23. prosince. 2020 | redakce
Před sezonou získal kapitánskou pásku a přesunul se z postu levého beka do středu obrany. Po rozpačitém začátku jeho tým pod taktovkou nového trenéra Františka Straky procitl a sedmkrát v řadě neprohrál. „Není to zázrak, ale veliký nadstandard, který jsme nečekali,“ přiznal Jiří Janoščín.

Po bídném začátku jste se zvedli a uhráli 15 bodů. Co na to říkáš?

Před startem soutěže bychom řekli, že to je podprůměrné, s ohledem na co náš mančaft má. Po pěti kolech, kdy jsme byli bez bodu, to není zázrak, ale určitě veliký nadstandard, který jsme asi nečekali. Nechci říct, že jsme se z toho dostali, ale nejtěžší krok asi máme za sebou. Důležité je vždy potvrdit první výhru. To se nám podařilo, udělali jsme fantastickou šňůru, nakoplo nás to a bylo vidět, že mančaft šlape a táhne za jeden provaz. Byli jsme zodpovědní a najednou to bylo o něčem jiném.

Co všechno se změnilo s příchodem nového trenéra Františka Straky?

Tou nejpodstatnější věcí je asi ta zodpovědnost. Nechci, aby to vyznělo tak, že v těch pěti kolech jsme nemakali, nebo že jsme hráli, co jsme chtěli, ale trenér Straka nám vštěpil především zodpovědnost, úsilí nedostat gól a bojovat jeden za druhého. Trenér Habanec chtěl, abychom hráli hezký fotbal, což chce většina trenérů, jenže druhá liga není tolik o fotbalovosti, ale spíše o bojovnosti. Trenér Straka do nás dostal zpátky tu bojovnost, která nás zdobila před příchodem trenéra Habance. Styl trenéra Straky nám asi seděl více, z bloku se nám hraje lépe. Trenér Straka do nás také dostal taktické věci, při posunu neděláme takové taktické chyby. Největší změny bych viděl v taktice, bojovnosti a obětavosti. Góly jsme sice dávali pořád, ale zlepšila se naše defenzíva a ta zmíněna bojovnost a obětavost.

Trenér Straka o tobě prohlásil, že jsi se vykopal v lídra defenzívy. Co na to říkáš?

Je to příjemné. Je to ocenění práce toho hráče, což je vždycky fajn, ale já nejsem ten, kdo by teď chodil s nosem na hoře a dělal ze sebe mistra světa, to vůbec. Ale byl jsem za to rád.

Před sezonou jsi přešel z pozice levého obránce na stopera. Neměl jsi po úvodních zápasech, v nichž jste inkasovali docela dost branek, pochyby, zda to bylo správné řešení?

Měl jsem to v hlavě. Přemýšlel jsem, jestli je lepší, že hraji stopera, jestli je to to pravé, jestli bych třeba týmu více nepomohl na levém beku než na stoperovi. Asi bych o sobě pochyboval a užíral se, kdyby ty inkasované góly byly vyloženě mou chybou. Nedá se říct, že bych na obdržených gólech měl přímý podíl. Na druhou stranu spoustu gólů jsme dostávali už i předtím, kdy jsem ještě stopera nehrál a nastupoval na levé obraně. Ale přemýšlel jsem o tom, všem, člověka to občas napadlo.

Jak se ti na pozici středního obránce hrálo?

První zápas pod trenérem Strakou jsem hrál levého obránce. A přestože jsem na tom postu nastupoval řadu let, paradoxně jsem se tam necítil tak dobře jako na stoperu. Od příštího zápasu jsem už hrál stopera. Celkově to začalo mít vzestupnou tendenci, zlepšilo se to a najednou všechno vypadalo úplně jinak. Musím říct, že teď už se cítím potřebnější na stoperu.

Držíte sedmizápasovou sérii bez prohry, ale nebýt absencí v posledních dvou kolech, kdy vám scházelo několik hráčů, možná byste měli šestizápasovou vítěznou šňůru. Co si o tom myslíš?

Byli jsme ve formě a všichni jsme to chtěli dohrát bez ztráty bodu. Je to škoda, ale soupeři nebyli úplně snadní, Chrudim i Prostějov měly formu. Klukům jsem opakoval, že základ bude neprohrát, což se nám nakonec podařilo. Uhráli jsme dvě cenné remízy. Kdybychom ty dva zápasy vyhráli, to už bychom mohli hovořit o zázraku.

Úspěšnou sérií jste si nastavili laťku poměrně vysoko. Jaké očekáváš jaro?

Nedokážu odhadnout, jak se bude jarní část sezony vyvíjet. Nerad bych kalkuloval, aby to pak nevypadalo přesně obráceně. Myslím si, že když budeme pokračovat v trendu trenéra Straky, který jsme si nastavili v kabině, když v tom budeme pokračovat v tréninku i v zápasech, tak půjdeme správným směrem. Náš současný styl hry, který praktikujeme, nám sedí a naopak pro naše soupeře je velmi nepříjemný. Věřím, že půjdeme nahoru. Máme sérii neprohraných zápasů, teď nás čeká dvouměsíční příprava a nikdo neví, co bude pak. Může se prohrát první zápas a může se to celé otočit. Doufám, že i kdybychom v tom systému, který máme nastavený, třeba prohráli, se to znovu otočí správným směrem.

Aktuálně

Aktuality

Orság a Cienciala v sestavě ko

Do sestavy 23. kola MSFL portálu fotbalunas.cz dostala dvojice třineckých fotbalistů - stoper Samuel Orság a levý obránce Lukáš Cienciala.

16. 4. 2024, 10:30

23. kolo MSFL

Výsledky 23 kola MSFL: Uherský Brod - Start Brno 1:1, Ostrava "B" - Hlučín 3:0, Znojmo - Bohunice 4:0, Karviná "B" - Zlínsko 0:1, Hodonín - Uničov 2:1, Frýdek-Místek - Slovácko "B" 2:0, Blansko - Hranice 2:1, Frýdlant - Rosice 2:0.

16. 4. 2024, 10:28