Rozhovory

Imponují mi místní lidé. Mám je rád, vyznal se kouč Straka

čtvrtek 03. června. 2021 | Redakce
Druholigovou záchranu pod taktovkou Františka Straky fotbalový Třinec uhrál, do poslední chvíle se rval o konečné sedmé místo. Zkušený stratég, který tým povede i v příští sezoně, je přesvědčen, že jeho mužstvo půjde nahoru. „V klubu jsou pracovití lidé, kteří mají obrovské srdce,“ řekl František Straka.

Vaše premiérová sezona ve druhé nejvyšší soutěži dopadla dobře.

Všem nám v klubu spadl kámen ze srdce. Na druhou stranu jsem na tyto situace zvyklý a umím se s nimi vypořádat. Přiznávám, že na mě, ale i na všech ostatních v klubu bylo patrné, že jsme nervózní. O to větší byla naše úleva, když jsme se zachránili.

Přepadly vás pochybnosti, že by se to třeba nemuselo povést?

Ne, já jsem nepochyboval, že uspějeme. Po příchodu jsem panu Kožusznikovi (místopředsedovi dozorčí rady – pozn. aut.) řekl, že to tady zachráním. S mužstvem už nějaký ten pátek pracuji a proto vím, čeho je schopné. Pevně jsem věřil tomu, že to dopadne dobře, což se nakonec stalo. Od doby, co jsem do klubu přišel, se nám povedlo udělat kus práce.

Která část sezony pro vás byla nejobtížnější? Přelom jara a zimy, kdy se vám nedařilo střelecky a nevyhrávali jste?

Stoprocentně. Věděli jsme, že máme problémy s hrotovými hráči. Musím říct, že oba cizinci to naše očekávání nenaplnili. Z příchodu Tijaniho jsem byl nadšený, z toho, jak se u nás prezentoval, jsem byl neskutečně zklamaný. Attah se snažil, na podzim se zasloužil o to, že jsme udělali nějaké body. Dělal maximum, více asi udělat nemohl. Potřebovali jsme hráče, kteří budou rozumět česky a po taktické stránce budou mnohem více vyspělejší. Touhle cestou nechceme jít, potřebujeme naše hráče bez jazykové bariéry. Takové, které to ve zdejším prostředí dokážou zvládnout.

Několik utkání na jaře jste ztratili až samotném závěru. Proč tomu tak bylo?

Scházelo nám porozumění mezi jednotlivými řadami, větší týmovost. V mnoha případech jsme dostali laciné branky, dávali jsme si vlastní góly. Některé zápasy jsme odehráli velmi dobře, ale srážely nás individuální a taktické chyby. Také jsme nedávali góly, což bylo ubíjející a klukům to na psychické pohodě nepřidávalo. Nakonec se ukázalo, že náš mančaft má charakter, což mě hrozně moc těší. Kluci šli za mnou a já za nimi, realizační tým a hráči byli jednotní.

V průběhu jara, po zápase v Jihlavě jste se rozhodl změnit rozestavení. Jak obtížné to bylo?

Bylo mi jasné, že musíme mít i plán B. Viděl jsem, že nám to nejde, že nám něco schází, a tak jsem si začal hrát s myšlenku změnit rozestavení. Před zápasem v Hradci jsem do toho sáhl. Začali jsme hrát na tři stopery, 3-4-3 a já viděl, že by to mohlo fungovat. Vrátil se Bedecs, dal hře organizaci. Jednotlivé posty jme zkvalitnili i tím, že hráči začali nastupovat na jiných postech a byli na nich mnohem kvalitnější.

Váš zásah do sestavy byl poměrně zásadní. Stopery hráli defenzivní záložníci, krajní obránci začali nastupovat na křídlech a do útoku jste postavil defenzivního záložníka.

Halvbeci dobře využívali volné prostory a křídelní hráči dobře spolupracovali s hrotovým útočníkem. Pro změnu systému jsem se rozhodl z hodiny na hodinu. Není to jednoduchý systém, je zapotřebí času hráčům vysvětlit., co a jak mají dělat. Jsem rád, že to do sebe dostali. Věnovali jsme tomu spoustu času, dlouze jsem jim vysvětloval a upozorňoval je. Hráči to zvládli, za což jsem nesmírně rád.

V zimní přestávce jste avizoval, že dáte důvěru všem hráčům, které máte k dispozici. Bude tomu tak i nadále?

Proběhne určitá selekce. S hráči jsem se seznámil, s některými budu spolupracovat dál, s jinými už ne. Pokud se domnívají, že by jinde hráli, ať jdou. Budu se snažit o to, aby v kádru byli hráči, kteří budou mít k Třinci vztah a budou se za Třinec rvát. Pokud přijdou přespolní hráči odjinud, budou se muset tomuto trendu přizpůsobit. Jednou mají na sobě třinecký dres, proto musejí udělat pro úspěch klubu maximum.

Nepřímo jste naznačil, že ke změnám musí dojit, je to pravda?

Určití hráči se dostali na nějakou úroveň, ale dál už se nedostanou. Hrát s kvantitou nemá cenu, potřebujeme kvalitu. Další sezona začíná za pár týdnů, potřebujeme najít hráče, kteří nám pomohou okamžitě. Musejí to být hráči, kteří zde budou chtít hrát. Hráči by měli chtít jít do Třince za mnou, já bych se měl stát tím garantem, že sem půjdou. Já za to tady svým způsobem zodpovídám, a po hráčích, kteří sem přijdou, budu chtít, aby cítili tu zodpovědnost taky. Ostatně, je to záležitost nejen hráčů a realizačního týmu, ale celého klubu. Má základ, na kterém se dá stavět, protože v klubu jsou hráči a zaměstnanci, kteří mají obrovské srdce. Řadím se mezi ně i já.

S klubem jste prodloužil smlouvu, na třinecké lavičce budete sedět i v nové sezoně. Co vás přimělo k další spolupráci?

Přiznám, že na stole jsem měl i jiné nabídky. Imponují mi zdejší lidé. Mám je hrozně rád. Jsou otevření a upřímní. Myslí to dobře, a to já už ve svých 63 letech poznám. S pány Kožusznikem i Studýnkou (místopředseda a předseda dozorčí rady – pozn. aut.) jsme si skvěle popovídali. Těší mě, že to oba dva vidí stejně jako já. Zopakuji, prioritou byla záchrana, protože druholigový fotbal sem do Třince patří. Zdravý slezský fotbal, který vždycky bolel, se v Třinci musí hrát. Chci se obklopit dobrými lidmi, kteří se mnou tu pomyslnou káru potáhnou dál.

Máte za sebou řadu prvoligových štací, ve druhé lize jste dosud nepůsobil. Co říkáte na její úroveň?

Jsem překvapený úrovní a šikovností kluků. Je dobře, že druhá liga produkuje hráče pro nejvyšší soutěž. Je nesmírně důležité, aby kluci dostali příležitost se zde oklepat. A to stejné se týká trenérů, ať už jsou v jakémkoliv věku. Naše první liga je neskutečně náročná, byť ji neustále shazujeme. Naše liga má svou kvalitu, což se ukázalo v Evropě a znova se to ukáže. Bez druhé ligy by první liga nebyla. Druhá liga je pro talenty, pro diamanty, které ještě nejsou obroušeny, pro hráče se srdcem. Důležité je, aby se dostali do správného mančaftu a dál se rozvíjeli.

Zmínil jste, že od některých fotbalistů jste čekal víc. Kdo si podle vás zaslouží pochvalu?

V takovém případě bychom museli rozebrat celý mančaft. Myslím, že by to ani nebylo fér.

Co třeba záložník Martin Foltyn, který se úlohy středního obránce zhostil s naprostým přehledem?

Ano, Foja (Foltyn) mezi ty hráče patří. A pak také Tomáš Weber, který se neskutečně zvedl, za což jsem hrozně rád. Z nuly na sto se dostal uzdravený Bedecs, který si zaslouží kompliment. Vzadu hrál skvělým způsobem. Velmi dobré partie odehrál Cienciala, Omasta, Hýbl, Habi (Habusta) či Vaňous (Vaněk). Překvapilo mě, jak se dokázal Sam (Samiec) vypořádat s úlohou útočníka. Kluky chci motivovat, aby na sobě dál pracovali. Stěžejním úkolem bude udržet hráče základní sestavy. Pevně věřím, že Marek Čelůstka (sportovní manažer) udělá vše pro to, aby se nám to podařilo, odhodlání je na něm patrné.

Aktuálně

Aktuality

Orság a Cienciala v sestavě ko

Do sestavy 23. kola MSFL portálu fotbalunas.cz dostala dvojice třineckých fotbalistů - stoper Samuel Orság a levý obránce Lukáš Cienciala.

16. 4. 2024, 10:30

23. kolo MSFL

Výsledky 23 kola MSFL: Uherský Brod - Start Brno 1:1, Ostrava "B" - Hlučín 3:0, Znojmo - Bohunice 4:0, Karviná "B" - Zlínsko 0:1, Hodonín - Uničov 2:1, Frýdek-Místek - Slovácko "B" 2:0, Blansko - Hranice 2:1, Frýdlant - Rosice 2:0.

16. 4. 2024, 10:28