Články mládež

Mládež napříč celou sezonou

pondělí 11. července. 2022 | Jana Zipserová
Kritika, pochvaly, přání... To jsou slova trenérů všech mládežnických kategorií. Někdo pěl chválu, jiný se držel při zemi, další byl kritikem. Takové byly výroky trenérů k výkonům týmu i jednotlivcům.

Sezonu, kterou ještě ovlivnil Covid, můžeme zhodnotit velmi pozitivně. Složitý podzim, kdy byl klub nucen dodržovat hygienická opatření, podrobovat mládež testování a chránit všechny před nákazou nebylo jednoduché. Nicméně se při dodržování všech nařízení a uzpůsobení se situaci vedlo k minimalizování dopadu... A tak se nebojovalo na podzim pouze na hřišti, ale také proti neviditelnému nepříteli.

I přes tuto nepřízeň, která postihla všechny kluby, se třineckému fotbalu podařilo udržet naplněnost dětí ve všech věkových kategorií. Také skladba trenérů neutrpěla žádnou újmu, ba právě naopak se utužila. V současné době například trenéři Slawomir Machej a Marek Cienciala dokončují studium trenérské licence A. Kvalitními trenéry vše začíná a proto klub na tyto důležitosti klade důraz a velmi si váží vlastní iniciativy těchto trenérů.

Opětovně také FK Třinec obhájil statut Sportovního Centra Mládeže (SCM), jehož rozsáhlé kritéria spadají pod oblasti: sportovní, personální, infrastrukturní, legislativní a finanční. Což se vše podařilo a tak se i nadále klub drží této nastolené, fungující koncepce.

DOROST

U nejstarších a to dorosteneckých kategorií je potřeba si říci, že cíle odchovávat a posouvat mladé nadějné fotbalisty do profesionálního fotbalu fungují. Jsou toho důkazem velmi schopní a talentovaní hráči. Jmenovitě kupříkladu gólman Ondřej Mrózek, který má nyní angažmá v prvoligové FC Viktoria Plzeň, dále Matteo Burgo působící v klubu FK Frýdek-Místek. Posun také zaznamenali tři úspěšní dorostenci, které si trenér “A“ týmu Martin Zbončák vzal pod křídla a dal jim šanci se ukázat. Jedná se o Davida Zogatu, Matěje Mieszka a mladého gólmana Ondřeje Schovance, jenž ve svých šestnácti letech závěr sezóny odehrál za kategorii U19. Všichni zmínění hráči v současné chvíli podstupují přípravu s “Áčkem“ a s jejich počínáním je trenér spokojen. Nejmladším avšak také patřícím k velmi talentovaným hráčům se řadí Kryštof Horniak z kategorie U16. Jakožto reprezentant v této kategorii sklidil také velmi cenný úspěch a to ocenění Sportovní talent města Třince pro rok 2022.

ŽÁCI

V žákovských kategoriích zhodnotili sezónu trenéři jednotlivě. Trenér U15 Ivan Martinčík, jehož hráči ukončili své působení jakožto žáci a novou sezónu zahajují již jako dorostenci, si rok s kluky po pomalém rozjezdu nakonec vcelku pochvaloval. „Tato sezóna byla poněkud zvláštní po Covidové pauze. Hráči se pomalu rozehrávali a konec podzimu je zastihl již ve slušné formě. Jarní část byla se střídajícími výkony celkově lepší a i soupeři nás chválili za herní výkon, který předváděli. Bohužel jsme trpěli na špatné řešení v útočné fázi a tím jsme dávali i málo branek. Celková spokojenost s týmem panuje a je třeba vyzdvihnout Radka Poloka, který všechny převyšoval a byl tahounem mužstva.“

A pozitivně naladěn okomentoval letošní ročník také trenér Pavel Filipczyk, který se s kluky po čtyřech letech působení v klubu rozloučil, jelikož se rozhodl věnovat se na chvíli na plný úvazek své rodině, než se opět pustí do dalšího vychovávání talentů v třinecké kopané. „Sezónu bych hodnotil pozitivně. Kluci tvoří dobrou partu. Snažili se v zápasech udělat maximum. Během roku jsme se snažili naučit nějaké principy hry. Rychle napadat, snažit se přenášet hru a nabízet se. Jestli se to podařilo, musí posoudit jiní. Kluci hru chápou. Gólově se dařilo Kubovi Bujokovi. Kategorie U14 je pro kluby specifickým ročníkem kvůli odchodu hráčů do Regionální fotbalová akademie MSK (Dudys, Pyszko a Strokosz). Je to nová zkušenost. Až odstup času ukáže její přínos. Na čem by měli dále zapracovat je rychlost provádění individuálních činností jednotlivce. Provádění dovedností během zápasových podmínek je podmíněno kondicí. Chtěl bych, ať kluci na sobě makají i mimo tréninky. Přístupem k tréninku se mi líbil Vašek Mikoláš, který také ze všech kluků šel kondičně nejvíce nahoru (viz. diamantový odznak v odznaku všestrannosti a čas 3:12 na 1000m). Klukům bych chtěl popřát vše nejlepší a to nejen ve fotbalu. Pro mne to byla čtvrtá sezóna v Třinci, kde jsem velice spokojený, ale z osobních důvodů si musím dát od trénování přestávku. Chtěl bych tímto poděkovat klukům, se kterými jsem byl tři roky. Pro mne to byla velká zkušenost. Chtěl bych poděkovat celému kolektivu trenérů i vedení Fotbalu Třinec za podporu během mého působení. V klubu vládne přátelská atmosféra.“

O rok níže zase hodnotil trenér David Strokosz. „Sezóna 21/22 s kategorií U13 nedopadla výsledkově úplně nejlíp. Herní projev byl mnohdy nad očekávání, a přesto se nepodařilo zvítězit, i když v této kategorii výsledky nejsou prioritou vývoje hráčů. Pokud zmíním tréninkové jednotky, tak účast byla vysoká po celou sezónu. Do všech utkání jsme zapojovali hráče bez rozdílů ve výkonech, tak aby jejich herní vytížení bylo maximální. Dobré a stabilní výkony podával Filip Slíva a díky nim se dostal do Regionální fotbalová akademie MSK Ostrava. Budeme stále pracovat tak, aby takových hráčů se stabilními výkony přibývalo. Děkuji všem za celoroční spolupráci.“

Posledním hodnotícím v žákovských kategoriích je trenér U12 Vojtěch Borgosz, který kluky předává do nové sezóny trenérovi Ivanovi Martinčíkovi. Za výkony hochů se ohlédl mírně zklamaně. Borgosz však věří, že se karta obrátí a co se nepodařilo v této sezóně, tak v té následující se podaří. „Uplynulou sezónu nemůžu zhodnotit jinak než, že byla velké zklamání. Výsledkově nám vůbec nevyšla, co se týká výkonu to si myslím, že zase nebyla tak zlá. Herní projev v některých zápasech ba naopak nebyl vůbec špatný, ale výsledkově jsme to nezužitkovali. Myslím si, že jsme měli na to být alespoň ve středu tabulky, to se nám nepodařilo. Co je horší a co nás velmi limitovalo, byla tréninková docházka. Bohužel bez tréninku se nedá už tato soutěž hrát, a pokud se tohle nezlepší tak nemůžeme pomýšlet na vyšší příčky. Každopádně kluci jsou šikovní a velmi pracovití. Věřím, že když zlepší tréninkovou docházku, tak se posunou, výkony půjdou nahoru a kluci začnou zase vyhrávat.“

PŘÍPRAVKY

Co se nejmladších kategorií týče, zde je nejpodstatnější, jestli na fotbal chodí rádi a těší se jak na trenéry, tak své kamarády spoluhráče. Což má pozitivní výsledek ve zvyšujícím se počtu dětí napříč všemi kategoriemi. „To mohu rozhodně potvrdit a říci, že se v plné míře daří. Děti jsou nadšené a jejich počty stále rostou. Každá přípravková kategorie zaznamenala své vlastní „velké“ úspěchy, kdybych měl vyzdvihnout asi ten největší, zmínil bych kategorii U8 a jejich postup do celorepublikového finále turnaje Planeo Cup. Všechny děti v přípravkách jsou velmi šikovné a mají před sebou slibnou budoucnost. Rád bych tímto všem dětem, trenérům, rodičům i klubu poděkoval za skvělou sezónu a těším se na tu nadcházející. Dále bych chtěl popřát hodně štěstí a úspěchů v nové etapě ročníku 2011, jenž se chystá skočit do žákovské kategorie, kde je čekají nové výzvy,“ okomentoval sezónu těch nejmenších vedoucí přípravek Jan Syrový.

DĚVČATA

Závěrem tady máme nově i ukončenou dívčí sezónu. Ta se letos děvčatům povedla a zvlášť ji konečně mohla naplno prožít. Nejen samotné dívky, ale také trenérky byly rády, že po všech předchozích letech a omezeních hráčky poznaly, jak taková celá sezóna vypadá a to i přes počáteční omezení na začátku. Na jaře se však do toho všichni naplno obuli a k již stabilním „matadorkám“ ročníků 2012 a mladším se konal nábor i pro žákyně a to tedy ročníky 2011 a starší. Dokonce se na jaře podařila odehrát Neoficiální liga žákyň. V této lize nastoupily fotbalistky ročníků 2009 a 2010 proti soupeřkám 2007 a mladším. Dále ročníky 2011 až 2015 proti soupeřkám 2009 a mladším. Ač starší děvčata začala s fotbalem v březnu, dubnu tohoto jara, určitě se přístupem ani herně neztrácely. Nejen pro hráčky to byla úžasná zkušenost. Nyní se děvčata těší na soutěže, kde se konečně utkají se stejně starými dívkami. A jak se říká, těžko na cvičišti, lehce na bojišti. Za největší úspěch této sezóny se dá určitě považovat víc jak 100% nárůst fotbalistek v našem klubu. Je krásné, že i naše město začalo takto žít dívčím fotbalem. Co se týče naší fanouškovské základny a "kotle", tam snad patříme vždy mezi TOP, jelikož podpora rodičů a přátel našich fotbalistek je naprosto vzorová!

„Za sebe si pochvaluji velice, že rodiče podporují vizi a koncepci, kterou jsme si na začátku nastavili a je pro nás všechny výhrou předvedený výkon, nasazení, povedená klička, rozehrávka, ale také odvaha, kdy dívenka i přesto, že se jí klička nepodařila a obdrželi jsme díky tomu gól, si stejně troufne do kličky znovu a podaří se. Ono se to nezdá, ale toto jsou pro ty děti a začínající fotbalistky jakéhokoli věku mnohem větší výhry než samotná výhra nebo prohra na skóre. Na novou sezónu si dáváme za cíl ještě mnohem více zvednout holkám sebevědomí, stmelit party a dále pracovat na jejich vzestupu nejen fotbalovém, ale všesportovním a osobnostním. Holky máme velmi šikovné, stačí jen píle a nesejít z cesty,“ takhle vidí současnost i budoucnost třineckých fotbalistek jejich trenérka Jana Sikorová.

Všem hráčům a trenérům klub přeje mnoho osobních a týmových úspěchů v nadcházející sezóně.

Aktuálně

Aktuality

Orság a Cienciala v sestavě ko

Do sestavy 23. kola MSFL portálu fotbalunas.cz dostala dvojice třineckých fotbalistů - stoper Samuel Orság a levý obránce Lukáš Cienciala.

16. 4. 2024, 10:30

23. kolo MSFL

Výsledky 23 kola MSFL: Uherský Brod - Start Brno 1:1, Ostrava "B" - Hlučín 3:0, Znojmo - Bohunice 4:0, Karviná "B" - Zlínsko 0:1, Hodonín - Uničov 2:1, Frýdek-Místek - Slovácko "B" 2:0, Blansko - Hranice 2:1, Frýdlant - Rosice 2:0.

16. 4. 2024, 10:28