Rozhovory

Kouč Zbončák: Hráči jsou hladoví po úspěchu

pátek 29. července. 2022 | Redakce
Atraktivní, kombinační a přímočará. Taková by měla být hra, kterou se v nové sezoně hodlá prezentovat fotbalový Třinec. „Pokud to nebude přinášet kýžené ovoce, herní projev poupravíme,“ připustil hlavní trenér Martin Zbončák.

Jaká byla krátká příprava?

Hráči pracovali zodpovědně. To, co jsme chtěli, to jsme splnili. Potěšilo mě to, že kluci na tom byli zdravotně dobře. I když příprava byla náročná, svalová zranění se nám vyhýbala. Menší výpadek měli akorát Brak s Juřenou, jinak ostatní hráči absolvovali všechny tréninky. Oproti zimě, kdy jsme se potýkali s velkou marodkou, to byla největší změna. Zápasovou zátěž jsme rozdělili na všechny hráče rovnoměrně. Nejvíce toho odehráli stopeři, protože máme jen tři. Všichni hráči mají natrénováno, snad se to projeví i v sezoně.

Zamlouvaly se vám výkony, které jste předváděli v přípravných zápasech?

V prvních dvou zápasech, které jsme prohráli, naše hra nebyla špatná. Vytvořili jsme si i nějaké nebezpečné situace, ale nedohráli je. Zkoušeli jsme řadu mladých hráčů, chtěli jsme je vidět v akci. I když v utkání s Hlučínem jsme znovu dali šanci spíše mladším hráčům, v předešlých třech zápasech jsme nastoupili v sestavě, která se blížila té soutěžní. S herní projevem jsme byli spokojení, limituje nás proměňování šancí. Dovedeme si je vytvořit, ale finální řešení není takové, jak bychom si je představovali. Pracujeme na tom, v tréninku se tomu často věnujeme, ale zápas je přeci o něčem jiném.

Vloni jste se snažili ze zabezpečené obrany přecházet do protiútoků, sázeli jste i na dlouhé míče. To ovšem není herní styl, který vy sám osobně preferujete.

Záměrně jsme hráli účelný fotbal, bez nějaké větší kombinace. Bylo to dáno tím, kde jsme se nacházeli v tabulce, každá riskantní rozehrávka nás mohla stát body. Navíc jsme měli v sestavě Rendu Dediče, který dokáže udržet spoustu míčů, proto jsme si i často pomáhali nákopy. Bylo to takové nouzové řešení, odpovídalo i typům hráčů.

Jak se chcete prezentovat v nové sezoně?

Chceme hrát více kombinačně. Rendu Dediče na hrotu nemáme, určité situace budeme muset řešit jinak. Během přípravy jsme se snažili o rozehrávku od gólmana. Objevily se i pasáže, kdy jsme se rozhodli řešit situaci jednoduchým nákopem. Hráči, které jsme přivedli, jsou typologicky uzpůsobení na kombinační fotbal, dovedou podržet balon. Máme zkušené záložníky, kteří nepanikaří ani v těžkých situacích, stopeři Brak, Foltyn a Straňák jsou kreativní, dovedou rozehrát, takže by nám to mohlo sedět.Uvidíme, zda nám to přinese výsledky. Věříme, že ano.

A co když ne?

Pokud by nám to skřípalo a v každém zápase bychom dělali v tomhle směru chyby, herní styl bychom změnili a vrátili se k jednodušší hře. Budeme se však snažit být dominantní na míči a nebezpeční po stranách, kde máme rychlé hráče.

Mužstvo prošlo výraznou obměnou. Stihnou noví hráči zapadnout do týmu?

Odchodů bylo dost. Takhle jsme se prostě rozhodli, že se některými hráči se rozloučíme. Přišlo několik nových, takže chvíli bude trvat, než se objeví určité automatismy. Věřím, že noví hráči se co nejdříve začlení a budou pro tým platní. Za dobu, co jsem tady, se v kabině vytvořila výborná parta. Hráči jsou charakterově velmi dobří a hladoví po úspěchu. Doufám, že se to projeví i v mistrácích.

Troufnete si odhadnout, zda budete silnější než na jaře?

Věřím, že budeme silnější. Až na jednu výjimku se v Třinci hraje o udržení. To už nechceme, proto jsme mužstvo obměnili. Kádr vypadá slušně, akorát potřebujeme přivést ještě jednoho útočníka a možná ještě hráče na kraj.

Aktuálně

Aktuality

24. kolo MSFL

Výsledky 24. kola MSFL: Uničov - Karviná "B" 2:1, Hranice - Znojmo 1:2, Bohunice - Uherský Brod 0:1, Rosice - Frýdek-Místek 0:0, Brno - Ostrava "B" 0:2, Zlínsko - Blansko 2:1, Zlín "B" - Frýdlant 3:2, Slovácko "B" - Hodonín 1:1.

23. 4. 2024, 11:10

23. kolo MSFL

Výsledky 23 kola MSFL: Uherský Brod - Start Brno 1:1, Ostrava "B" - Hlučín 3:0, Znojmo - Bohunice 4:0, Karviná "B" - Zlínsko 0:1, Hodonín - Uničov 2:1, Frýdek-Místek - Slovácko "B" 2:0, Blansko - Hranice 2:1, Frýdlant - Rosice 2:0.

16. 4. 2024, 10:28