Rozhovory

Mohli jsme mít o šest bodů více, říká Petr Hrazdílek

čtvrtek 24. listopadu. 2022 | Redakce
Zdařilý vstup do sezony všechny namlsal, jenže záhy ho vystřídalo bodově hladovější období. Generální manažer fotbalového Třince Petr Hrazdílek věří, že po nezbytném posílení mužstvo trenérů Zbončáka a Cieslara jaro zvládne.

Začátek vypadal slibně, v půlce podzimu se to výsledkově trochu zadrhlo. Čekal jste, že to bude lepší?

V předešlých sezonách se poukazovalo na to, že Třinec nezachytil začátek, že hrál od začátku o záchranu a hráči byli pod tlakem, protože každý zápas byl existenční. Letos jsme naopak úvod sezony chytli, uhráli jsme dost bodů a byli v tabulce vysoko. Proto ve mně i přes velmi dobrý začátek převládá zklamání, protože z druhé poloviny sezony jsme měli rozhodně vymačkat mnohem více.

O kolik bodů jste mohli být bohatší?

Mohli jsme být přinejmenším na 24 bodech, což by dnes ve vyrovnané tabulce znamenalo šesté místo a mnohem klidnější zimní přípravu. V Olomouci proti béčku i doma s Chrudimí jsme byli dominantní, ale neproměnili jsme šance. To stejné i v Opavě, kde jsme dokonce zahodili penaltu. Ve třech čtyřech zápasech jsme cítili velkou křivdu ze strany rozhodčích. I když jsme nebyli horším týmem, jejich hrubé chyby nás stály body. Za to, že jich nemáme více, si ale můžeme především sami.

Co podle vás stálo za zhoršenými výsledky ve druhé části podzimu?

Jednoznačně využívání šancí. Ze začátku podzimu jsme je proměňovali, stříleli jsme tři čtyři branky a s nimi přicházely body. Zpočátku jsme dělali i méně chyb v defenzívě. Pak jsme se bohužel střelecky zasekli, přestali proměňovat šance, a navíc nás soupeři trestali za každé zaváhání. Rozdíl byl v našem chování v obou pokutových územích. V soupeřově nám někdy chyběla kvalita v zakončení, jindy jsme byli nedůrazní a zbrklí. V našem vápně jsme občas byli nedůrazní, někdy ne zcela zodpovědní při osobním bránění.

Co říkáte na změnu herního projevu, kdy jste začali více kombinovat a předvádět pohlednější hru?

Od úvodního přípravného zápasu trenéři zcela změnili způsob hry. Snažili jsme se kombinovat, a ne pouze nakopávat dlouhé míče a svádět jeden osobní souboj za druhým. Tvořili jsme hru, měli jsme míč pod kontrolou častěji než soupeř. Těší mě, že se snažíme hrát pohledný kombinační fotbal, ale na konci sezony se stejně počítají body, a ty nám bohužel chybí. Sedm osm kol nám nový způsob hry body přinášel, pak už to bylo horší. Věřím, že trenéři od něho neupustí a po nezbytném posílení kádru směrem do ofenzívy se budeme prezentovat takto i nadále.

I navzdory slabší druhé části podzimu mají trenéři Zbončák s Cieslarem důvěru?

Když jsme se souhlasem dozorčí rady přivedli trenéry od nás, naším společným přáním bylo, abychom konečně ustálili trenérský post. Aby u nás trenéři vydrželi dvě tři čtyři sezony a mohli si skládat mužstvo podle svých představ. I když se nám druhá polovina soutěže bodově nepovedla tak, jak bychom si přáli, trenéři mají pořád důvěru. Kdybychom prohrávali nebo kdyby nás soupeři herně převyšovali, možná by to bylo jiné. V každém zápase jsme však byli vyrovnaným soupeřem, v každém o výsledku rozhodovaly jedna dvě situace, které se často obrátily proti nám. V tříbodovém systému nás bohužel plno remíz dostalo do těžké situace.

Nejlepším střelcem mužstva je třígólový Omasta. Několik hráčů je na dvou brankách. Čekal jste od nejzkušenějších fotbalistů v ofenzívě více?

Neřekl bych, že mě někdo vyloženě zklamal, ale od některých hráčů jsme čekali více. Představovali jsme si, že statistická čísla, co se týče branek a asistencí, budou mít lepší. U některých jsou dokonce tristní. Odchod našeho nejlepšího střelce Dediče do Plzně těsně před začátkem soutěže nás bohužel poznamenal více, než jsme si chtěli připustit. Ale s jeho odchodem se nedalo nic dělat.

Překvapila vás extrémní vyrovnanost druholigové tabulky?

Už v létě všichni věděli, že letošní sezona bude nejvyrovnanější za několik posledních let. Jarní zápasy ukáží, komu zůstane v ruce Černý Petr. Může se to stát kterémukoliv týmu od šestého místa. Věřím, že mužstvo vhodně doplníme a my jím nebudeme.

Zaskočil vás některý ze soupeřů, ať už v kladném, nebo záporném smyslu?

Mile mě překvapuje Vyškov. Trenér Trousil ze svého mužstva umí vytáhnout 120 procent, hraje pracovitý a poctivý fotbal, za který je bodově odměněno. Docela překvapením pro mě je postavení Dukly, která svým rozpočtem a kvalitou hráčského kádru by měla být v tabulce úplně jinde, než se teď nachází.

Co bude potřeba k úspěchu, posílit kádr?

Za prvé dřina. Nejen v zimní přípravě, ale v každé minutě všech jarních zápasů. Pospolitost a uvědomění si, proč tady hráči jsou a jaký cíl budou s trenéry mít za úkol splnit. Nutné je i posílení mužstva. S trenéry jsme se shodli na tom, že musíme přivést nové hráče na některé posty, na kterých nás nejvíce tlačí bota. Už jsme vstoupili do jednání s hráči, kteří by přicházeli v úvahu.

Aktuálně

Aktuality

24. kolo MSFL

Výsledky 24. kola MSFL: Uničov - Karviná "B" 2:1, Hranice - Znojmo 1:2, Bohunice - Uherský Brod 0:1, Rosice - Frýdek-Místek 0:0, Brno - Ostrava "B" 0:2, Zlínsko - Blansko 2:1, Zlín "B" - Frýdlant 3:2, Slovácko "B" - Hodonín 1:1.

23. 4. 2024, 11:10

23. kolo MSFL

Výsledky 23 kola MSFL: Uherský Brod - Start Brno 1:1, Ostrava "B" - Hlučín 3:0, Znojmo - Bohunice 4:0, Karviná "B" - Zlínsko 0:1, Hodonín - Uničov 2:1, Frýdek-Místek - Slovácko "B" 2:0, Blansko - Hranice 2:1, Frýdlant - Rosice 2:0.

16. 4. 2024, 10:28