Rozhovory

Karel Maceček: Jsme na jedné lodi. Musíme pádlovat stejným směrem

pátek 01. prosince. 2023 | Redakce
Dát dohromady fungující realizační tým, poskládat konkurenceschopný kádr, vytvořit v klubu přátelské klima, kdy všichni půjdou společně za jedním cílem, a získat zpět ztracenou důvěru fanoušků. Tato předsevzetí si stanovil nový generální manažer třineckého fotbalového klubu Karel Maceček.

Jak dlouho jste zvažoval, zda přijmete nabídku stát se novým generálním manažerem klubu?

Rozhodla moje spojitost s klubem. Tři a půl roku jsem za Třinec hrával, sedm let v něm trénuji mládež, přičemž v posledních pěti letech jsem byl šéftrenérem mládeže. V nové pozici se pokusím využít znalost místního prostředí i své manažersko-ekonomické vzdělání. Sestup z druhé ligy, neúspěšný podzim, a především negativní povědomí mezi fanoušky mi nejsou lhostejné. Kolem třineckého fotbalu není úplně optimální atmosféra, a to bych chtěl změnit.

Co je podle vás potřeba zlepšit v první řadě?

Vedení klubu, realizační tým, hráčský kádr i ostatní lidé, kteří v klubu pracují, musejí jít stejným směrem. Všichni jsme na jedné lodi, a pokud každý z nás bude pádlovat jiným směrem, nebude to nikdy fungovat. Doufám, že budu mít kolem sebe správné lidi a že to společně zvládneme. Pokusíme se zlepšit a sjednotit klubovou identitu, aby uvnitř klubu panovaly přátelské vztahy. Rádi bychom byli jednotní a pozitivní, chceme upřímně komunikovat a udržovat dobré vztahy s naším generálním partnerem, společností TŽ–MS, a také s městem.

Kouče Martina Pulpita vystřídá bývalý trenér Karviné Tomáš Hejdušek. Proč právě on?

Je to ambiciózní trenér středního věku, kterého znám už dlouho. Jsme vrstevníci, známe se i z hřiště. Několikrát mě bránil, hrát proti němu nebylo jednoduché. Pro fotbal je zapálený a rozumí mu, za rok a půl v Karviné, se kterou postoupil do ligy, nasbíral spoustu zkušeností. Je z regionu, prošel ostravským Baníkem, zná tamní mladé fotbalisty, což by pro nás mohla být výhoda.

Staronovým asistentem trenéra se stal Tomáš Jakus…

Chceme stavět na místních trenérech. S Tomášem se známe dlouho, pracoval v klubu s mládeží a vedl si velmi dobře. Měl by se stát spojkou mezi kabinou áčka a mládežnickými strukturami. Zároveň bude i vedoucím mužstva.

Váš předchůdce František Šturma i bývalý trenér Martin Pulpit plánovali v zimě mužstvo opět obměnit. Jaké jsou vaše představy?

Budeme trénovat do poloviny prosince, takže máme dostatek času na to, abychom poznali všechny hráče. Musím si prostudovat smlouvy všech fotbalistů. Nad nikým z nich nelámeme hůl, budeme chtít pracovat se všemi. Začneme individuálními pohovory, zjistíme, jak se chovají v tréninku. Budeme stát o ty, kteří tu chtějí zůstat a jsou ochotni se bít za Třinec. K částečné přestavbě kádru dojde, ovšem v rámci našeho rozpočtu. Noví hráči, kteří přijdou, musí mít kromě dobrého charakteru také vztah ke klubu i k regionu a musejí nás o tom přesvědčit. Chceme nastavit dlouhodobou koncepci. Po hráčích, které si vybereme, budeme chtít, aby tady zůstali delší dobu, aby se vytvořila správná kostra týmu, na které to bude stát.

Chystáte se obnovit pozici sportovního manažera?

Sportovního manažera mít nebudeme. Tuhle roli budu zastávat já – s přesahem do mládeže, protože jsem s ní byl několik let spjatý. Myslím si, že pro odchovance bude dobré, když se jim bude věnovat někdo, kdo je dlouho dobu vedl a kdo se je teď bude snažit zapracovat do mužstva. Pokud jde o druholigový tým, hlavní manažerskou zodpovědnost bude mít hlavní trenér.

S jakými cíli půjdete do jarní části MSFL?

Po sestupu z druhé ligy se Třinec chtěl v MSFL pohybovat nahoře a být v těsném kontaktu s postupovými příčkami. Momentálně však na první místo ztrácíme deset bodů, což vypadá jako nesmazatelné manko. To ovšem neznamená, že se nechceme o čelo tabulky poprat. Jelikož postup vypadá nereálně, budeme si klást postupné cíle. Chceme zlepšit herní projev i výsledky a posunout se v tabulce nahoru.

Třinec nemá příliš širokou fanouškovskou základnu. Po sestupu do MSFL a nevydařeném podzimu na něj zanevřeli další příznivci…

Byli bychom rádi, kdyby si lidé našli cestu na stadion v hojnějším počtu. V hledišti panovala negativní nálada, to bychom rádi změnili. Musíme začít už u mládeže, aby naši malí odchovanci na zápasy mužů chodívali rádi a viděli se, jak tady jednou hrají. Důležité je, aby nejmenší hráči měli ke klubu vztah, který si uchovají i v dospělosti. Aby na klub nezanevřeli ani v případě, že se neprobojují do „A“ mužstva. I proto u mládeže budeme preferovat trenéry místní nebo z nejbližšího okolí.

Aktuálně

Aktuality

Zápas začne později

Dnešní střetnutí Třinec versus Start Brno začne o půl hodiny později - kvůli poruše autobusu brněnského týmu.

27. 4. 2024, 08:49

24. kolo MSFL

Výsledky 24. kola MSFL: Uničov - Karviná "B" 2:1, Hranice - Znojmo 1:2, Bohunice - Uherský Brod 0:1, Rosice - Frýdek-Místek 0:0, Brno - Ostrava "B" 0:2, Zlínsko - Blansko 2:1, Zlín "B" - Frýdlant 3:2, Slovácko "B" - Hodonín 1:1.

23. 4. 2024, 11:10