Rozhovory

Tomáš Hejdušek: Příchod do Třince neberu jako krok zpět

středa 03. ledna. 2024 | Redakce
Na disciplínu, pracovitost a útočný fotbal hodlá v jarní části MSFL sázet trenér Tomáš Hejdušek, který se v nejbližších dnech ujme třineckých fotbalistů.

Ještě v úvodu sezony jste vedl prvoligovou Karvinou. Jaké jste zaznamenal ohlasy poté, co jste se upsal Třinci?

Ohlasy byly kladné, protože Třinec všichni berou jako dobré působiště. Působili zde trenéři, kteří měli v lize jméno. Já byl v lize jen chvilku, nezastírám, že bych se do ní jednou rád vrátil. Příchod do Třince nevnímám jako krok zpět, protože Třinec je v každém případě značka. Je to profesionální klub a určitě nepatří tam, kde se momentálně nachází. Byl bych moc rád, kdyby se mi s Třincem povedlo to, co vloni s Karvinou. Dostat Třinec do druhé ligy, to je pro mě výzva.

Vašimi nejbližšími spolupracovníky jsou šéf klubu Karel Maceček a váš asistent Tomáš Jakus...

Jsem rád, že jsem se v klubu potkal s lidmi, které znám už z dřívější doby. Nejde nám jenom o to, abychom Třinec dostali zpět do druhé ligy, ale abychom okysličili mužstvo a sestavili tým, který bude v soutěži konkurenceschopný. Není to otázka jednoho měsíce, ale běh na dlouhou trať. Vize Karla Macečka i Tomáše Jakuse se mi líbila, proto jsem s ním i do toho šel.

Nejste jen hlavním trenérem, máte i pravomoci příslušící sportovnímu manažerovi...

Všichni tři mluvíme stejnou řečí, o složení mužstva se budeme bavit společně, abych získal zpětnou vazbu. Chceme mít vhodnou typologii hráčů. Teď budeme řešit posty, které nás tlačí, na kterých nemáme vhodné hráče. Musíme najít rychlostní typy fotbalistů. V tomhle mám zelenou. Výhodou je, že znám řadu hráčů. Někteří z nich se mi ozvali sami, že by sem rádi přišli.

Bude nezbytný razantní zásah do mužstva, aby dokázalo hrát podle vašich představ?

To se teprve bude vyvíjet, až s mužstvem začnu pracovat. Teď bude nejdůležitější mužstvo stmelit, aby mělo zdravé jádro a dobře pracovalo. Říkat, kteří hráči tady skončí, je předčasné. Je to jen na nich. My na ně budeme maximálně nároční, oni nás musejí přesvědčit, že do týmu patří. Kdo nebude plnit naše pravidla, nebude hrát. Na hráče není nejlepší bič, ale konkurence – zdvojené posty.

Na podzim měl Třinec potíže s druhými poločasy, s obrannou činností i s herní disciplínou. Co si o tom myslíte?

Někteří si možná mysleli, že se třetí ligou projede jak nic. Třinec spadl a po sestupu se vyměnilo hodně hráčů. Než si všechno sedne, chvíli to trvá. Bohužel, u nás je to nastavené tak, že se jako první vymění trenéři. Sotva hráče poznají, už skončí. Viděl jsem poslední dva zápasy Třince. Zaráží mě ty červené karty, o něčem to vypovídá. Musíme se odrazit od zodpovědnosti a pracovitosti. Chceme být i pokorní, musíme počítat s tím, že proti nám nikdo neprodá svou kůži lacino. Chceme si nastavit jasná pravidla. Důležité bude, aby se kluci vzájemně respektovali na hřišti.

Za vedoucí trojicí zaostáváte o deset bodů. Je reálné zaútočit na postup do druhé ligy z desátého místa?

Ztrácíme deset bodů. Musíme je začít umazávat, nejlépe od prvního jarního kola. Musíme s tím začít ne až v mistrovských zápasech, ale už na trénincích. Pořád opakuji – jak hráč trénuje, tak také hraje. Pokud hráči budou příkladně makat a ctít nastavená pravidla a zákonitosti, musí se to projevit.

Co byste rád vzkázal třineckým příznivcům?

Podmínky na profesionální fotbal jsou v Třinci výborné. Musíme je využít k tomu, abychom přitáhli diváky zpět do hlediště, aby byli během zápasů pozitivní a fandili nám. Doma nebudeme chtít prodat kůži zadarmo.

Aktuálně

Aktuality

26. kolo MSFL

Výsledky 26. kola MSFL: Karviná "B" - Znojmo 5:1, Hlučín - Zlínsko 3:3, Hodonín - Uherský Brod 2:0, Rosice - Bohunice 2:2, Frýdek-Místek - Ostrava "B" 0:1, Zlín "B" - Brno 2:1, Uničov - Blansko 1:2, Slovácko "B" - Hranice 2:1.

1. 5. 2024, 21:39

25. kolo MSFL

Uničov - Zlínsko 5:0, Hodonín - Rosice 0:1, Frýdlant - Hlučín 1:4, Frýdek-Místek - Zlín "B" 1:0, Uherský Brod - Hranice 6:0, Ostrava "B" - Bohunice 3:0, Karviná "B" - Slovácko "B" 1:2, Znojmo - Blansko 1:1.

1. 5. 2024, 21:36