Rozhovory

Ing. Ivo Špaček: S uplynulou sezónou jsme velmi spokojeni

pátek 24. června. 2011 | Igor Mainka
Dnes se v Praze na Strahově uzavře ročník 2010/2011 a losováním otevře sezóna 2011/2012. Jak je spokojeno s letošní sezónou vedení třineckého klubu, konkrétně předseda dozorčí rady Ing. Ivo Špaček? Nejen to si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.

Dobrý den, minulý týden skončila sezóna, jak ji hodnotíte?
Sezóna 2010/2011 byla v pořadí již pátou sezónou, ve které naši fotbalisté startují ve druhé nejvyšší soutěži. Když uvedeme fakta, která říkají, že v ročníku 2006/2007 jsme se umístili třináctí, v ročníku 2007/2008 desátí, pak v dalších dvou ročnících shodně devátí a v letošním ročníku pátí, pak je jednoznačně vidět, že i přes pozvolný vzestup stále stoupáme druholigovou příčkou. Totéž logicky platí i o získaných bodech, když v ročníku 2006/2007 jsme získali 32 bodů a v letošním posledním ročníku bodů 44. Když k tomuto ještě dodáme, že jsme si před zahájením posledního ročníku vytýčili, že se naši fotbalisté budou pohybovat v první polovině tabulky pak se domnívám, že byl tento úkol v plném rozsahu splněn, a že můžeme být s danou sezónou i přes výkyvy, které v ní nastaly spokojeni.

Konečné páté místo je pro Vás překvapením, zklamáním nebo očekávaným výsledkem?
Jak už jsem výše uvedl byla to za poslední léta nejlepší druholigová sezóna, která začala nepříliš šťastně, když jsme po pěti odehraných kolech měli pouze čtyři body. Pak nastal obrat, kdy naši fotbalisté prokazovali, že fotbal hrát umí, získávali bod po bodu a po příchodu trenéra Lubomíra Luhového dokázali ještě do konce podzimu získat 23 bodů. Vynikajícím způsobem nám vyšla jarní sezóna, do které jsme vstoupili 3 vítězstvími, což vedlo k tomu, že se najednou začalo hovořit o Třinci, jako o možném kandidátu na postup do 1. ligy. Záhy však došlo k vystřízlivění, kdy velmi nešťastné porážky, zejména ve Znojmě a Čáslavi posunuly naše mužstvo do oblasti kolem onoho 5. místa. Závěr sezóny pak byl odehrán v již klidném duchu a zakončen dvěmi nešťastnými porážkami v Karviné a doma s Mostem. Domnívám se, že při lepší konstalaci při závěrečných zápasech jsme nakonec mohli skončit čtvrtí. Na Vaši otázku tedy odpovídám, že s uplynulou zhodnocenou sezónou jsme velmi spokojeni, je třeba za ni poděkovat celému realizačnímu týmu v čele s trenérem Luhovým, všem našim hráčům za velmi pěkně podávané výkony ve velké většině zápasů, samozřejmě taktéž všem funkcionářům, kteří se na chodu klubu v této sezóně podíleli. Dík patří všem příznivcům, fanouškům naší třinecké kopané za podporu, která byla citelná zejména v obdobích, kdy se mužstvu tolik nedařilo. Na závěr jsem si záměrně nechal poděkování největším sponzorům třinecké kopané, kterými jsou Moravia Steel – Třinecké železárny, a taktéž Město Třinec a dalším za finanční podporu, bez které by nebylo vůbec možné a myslitelné takto II. nejvyšší fotbalovou soutěž hrát. 

Jak dopadla sezóna pro třinecký fotbal z ekonomického hlediska?
S ohledem na fakta, které jsem uvedl v předešlé otázce je zřejmé, že se podařilo pro ročník 2010/2011 zajistit díky sponzorům rozpočet klubu, a to jak pro II. ligové mužstvo, tak i pro všechna mládežnická družstva. Vážím si toho, že na rozdíl od celé řady I. ligových a II. ligových mužstev v ČR nemá náš klub žádné nesplacené závazky, a to jak vůči hráčům, tak i dalším obchodním partnerům.

Vy jste v minulosti za Třinec hrál, nyní jste v dozorčí radě klubu, jak vnímáte zápasy z tribuny, netáhne Vás to někdy na hřiště?
Každý člověk, který měl možnost aktivně kopanou hrát má čas od času jistě nutkání se po zeleném trávníků proběhnout. Je to však otázka psychická, kdy se nám zdá, že bychom chtěli, avšak fyzická kondice má názor zcela opačný. Znamená to tedy, že když sledujeme jednotlivé zápasy, ať už jsou to domácí, či utkání venku pak nám radosti, či strasti způsobují jen a jen naši fotbalisté. Musím však říct, že v poslední sezóně těch radostí bylo výrazně více.

Co je třeba změnit do příští sezóny?Na letošním vyhlášení Královny ocel padla myšlenka postupu mezi elitu v roce 2012. Myslíte si, že tento cíl je splnitelný už v sezóně 2011/2012?
Otázka eventuelního postupu do I. ligy byla v posledních obdobích hodně komentována a odpověď na ni není vůbec jednoduchá. To, aby našemu mužstvu mohla být udělena licence pro I. ligovou účast, je nutno kromě nezbytného sportovního úspěchu splnit i technické podmínky, kterými jsou vybudování vyhřívaného trávníku, umělého osvětlení, kamerového systému a mít sedačky pro pět tisíc diváků. Již tento výčet představuje výdej nemalých finančních prostředků. K těmto technickým podmínkám pak přistupují rovněž i další nezbytné finanční výdaje pro důstojné působení v I. lize, které souvisí i s adekvátním posílením mužstva a se zajištěním rozpočtu pro celou sezónu. Z těchto důvodů jsme si uložili v orgánech dozorčí rady a představenstva akciové společnosti zpracovat koncepční materiál postupných věcných, finančních i časových kroků nezbytných pro další pozitivní posun třinecké kopané. Naše představa je taková, že tento materiál pak bude následně konzultován se všemi největšími sponzory  a učiněn k němu patřičný závěr. Toto znamená, že v dalším ročníku budeme usilovat o obdobné umístění jako tomu bylo letos, ale současně se nebráníme tomu, že se pokusíme ztrpčit fotbalový život největším kandidátům postupu.

Kdyby jste měl jedno přání směrem k Třineckému fotbalu, jaké by to bylo?
Byl bych pokrytec, kdyby to přání, jakožto bývalého třineckého hráče nebylo jiné než se dočkat do budoucna opět našeho účinkování v  I. lize.

V sezóně 2011/2012 oslaví Třinec 90 let od vzniku kopané. Jak budou oslavy vypadat?
Podle historických análů byla třinecká kopaná založena v srpnu roku 1921 vznikem „K.S. Sila“ Třinec. Pochopitelně, že si chceme toto významné 90.-ti leté výročí připomenout, a to sportovním odpolednem, které se uskuteční 9. září 2011 v areálu našeho sportoviště na Lesní ulici. V rámci programu např. proběhne turnaj základních škol, zahrají si naše třinecké legendy se známými českými umělci, poděkujeme všem těm, kteří se o celou historii třinecké kopané komplexně zasadili a v neposlední řadě se domnívám, že se jakožto příznivci třinecké  kopané neformálně pobavíme. Již dnes chci pozvat do našeho sportovního areálu všechny naše příznivce a sympatizanty, aby u tohoto připomenutí byli s námi.

Třinecký fotbal se vrací na Atletický stadion, cítíte nějakou nostalgii?
Vzpomínám si dobře na léta, kdy se na tomto stadionu hrály velmi dobré II. ligové, respektive I. ligové zápasy. Vzpomínám si také na řadu pěkných utkání, které zde byly odehrány pod umělým osvětlením. Kdybych měl však říci svůj osobní názor, pak je tento stadion, který je po nedávné rekonstrukci velice krásný a zasazený do velmi příjemného prostředí ideální pro lehkou atletiku, ale ne zcela optimální pro kopanou, zejména pak pro jejího fanouška. Věřím však, že budeme mít v podzimní sezóně na tomto stadionu patřičné sportovní štěstí, ke kterému snad přispěje změna hrací doby na sobotu odpoledne.

Jak se vám daří naplňovat rozpočet na příští sezónu?
O největších sponzorech, kterými jsou Moravie Steel-Třinecké železárny a Město Třinec jsem se již zde zmínil. Z kontinuálních diskuzí, které s nejvyššími představiteli těchto společností projednáváme se domnívám, že nám zachovají i pro další sezónu takovou přízeň, jako tomu bylo v minulosti. Jestliže k danému fundamentu připočteme celou řadu dalších sponzorů, se kterými jednáme, pak všichni věříme, že finanční stabilita klubu bude opětovně pro II. ligové mužstvo i cca 250 mladých fotbalistů zachována.

Můžete už v této době říci, zda Třinec posílí ještě nějaká osobnost jaká byla např. trojice Siegl, Štyvar, Oboya?
Pro sezónu 2011/2012 předpokládáme v základních rysech zachování současného kádru. Jako každé mužstvo se nevyhneme tomu, že od nás někteří hráči odejdou, na druhé straně další hráče získáme. Základní naší filozofií však je, že nechceme do budoucna stavět na „velkých jménech“, ale chceme dát a dávat příležitost mladým ambiciózním hráčům, kteří se postupně v mužstvu zabydlí. Osobně bych byl nejšťastnější kdyby těmito mladými hráči byli odchovanci třinecké kopané. Osobně bych si přál, aby v nadcházejícím ročníku naše mužstvo produkovalo pohlednou kopanou, pohybovalo se v klidných vodách II. ligové tabulky odpovídající letošnímu umístění a současně přilákalo svými výkony na stadion, co nejvíce našich věrných příznivců.

Děkuji za rozhovor.

Aktuálně

Aktuality

24. kolo MSFL

Výsledky 24. kola MSFL: Uničov - Karviná "B" 2:1, Hranice - Znojmo 1:2, Bohunice - Uherský Brod 0:1, Rosice - Frýdek-Místek 0:0, Brno - Ostrava "B" 0:2, Zlínsko - Blansko 2:1, Zlín "B" - Frýdlant 3:2, Slovácko "B" - Hodonín 1:1.

23. 4. 2024, 11:10

23. kolo MSFL

Výsledky 23 kola MSFL: Uherský Brod - Start Brno 1:1, Ostrava "B" - Hlučín 3:0, Znojmo - Bohunice 4:0, Karviná "B" - Zlínsko 0:1, Hodonín - Uničov 2:1, Frýdek-Místek - Slovácko "B" 2:0, Blansko - Hranice 2:1, Frýdlant - Rosice 2:0.

16. 4. 2024, 10:28