Rozhovory

Pohled na změny okem nového prezidenta

čtvrtek 23. února. 2012 | Igor Mainka
Novým prezidentem klubu byl v minulých dnech zvolen předseda dozorčí rady Ing. Ivo Špaček. Bývalý třinecký hráč nahradil ve funkci odstoupivšího PaedDr. Evžena Delonga.

Pane předsedo, v minulém týdnu jste byl představenstvem občanského sdružení zvolen taktéž prezidentem třineckého fotbalové klubu. Jak toto zvolení vnímáte?

Veřejnost byla počátkem letošního roku informována, že dosavadní prezident klubu pan PaedDr. Evžen Delong z důvodu pracovního vytížení i důchodového věku požádal o odstoupení z této funkce. Bezprostředně poté nastala diskuze, zda tuto pozici, která je zakotvena ve stanovách občanského sdružení obsazovat. Po konzultaci v orgánech a s největšími sponzory klubu bylo rozhodnuto sloučit funkci předsedy dozorčí rady s funkcí prezidenta. Osobně upřednostňuji funkci předsedy dozorčí rady, která má širokou podporu, jak po stránce práv, tak i povinností zakotvených ve stanovách FK FOTBAL TŘINEC, a.s. Z tohoto místa bych chtěl poděkovat panu PaedDr. Delongovi, za vše dobré, co pro třinecký fotbal v této funkci vykonal a současně navázat na jeho práci.

Za několik dní začíná jarní část sezony 2011-2012. Co podstatného se v zimních měsících v třinecké kopané odehrálo?

Odpověď na tuto otázku je třeba rozdělit do tří oblastí, a to do personální, sportovní a ekonomické.

V oblasti personální došlo mimo výše popsanou změnu ještě ke změnám, jak v dozorčí radě, tak i představenstvu akciové společnosti. Jak už bylo i na webových stránkách, tak i v Třineckém hutníku prezentováno, byl z funkce člena představenstva a posléze sportovního ředitele odvolán p. Zdeněk Dembinný, na jeho místo byl jmenován novým členem představenstva p. Lubomír Ĺuhový, který byl následně představenstvem jmenován do funkce sportovního ředitele. Touto změnou navazujeme v třinecké kopané na systém tzv. coachingu. Třetím zvoleným členem představenstva se pak stal p. Alois Grussmann. Rovněž v dozorčí radě došlo ke změně, když člen dozorčí rady p. Bohuslav Raszka požádal o odstoupení z této funkce, což vzala dozorčí rada na vědomí. V současné době řešíme obsazení třetího člena dozorčí rady.

V oblasti sportovní došlo v průběhu zimních měsíců k následujícímu přesunu hráčů. Z týmu odešel zpět do Slovácka Radek Szmek, ze kterého byl poslán na hostování do Čáslavi. Z hostování se do Olomouce vrátil Martin Pospíšil, o Tomáše Mrázka, který byl na hostování v Opavě, projevil zájem Hradec Králové, do kterého přestoupil. Na hostování do Českého Těšína odešel brankář Klepek. Posledním hráčem, který opustil naše řady je Jiří Pešek, který nyní působí v Orlové. Do mužstva se z Polska vrátil Pavel Eismann, z Frýdku-Místku pak odchovanec Ondřej Byrtus. V současné době se jedná o hostování záložníka Súkenníka z Horních Měcholup (na podzim byl na hostování ve Viktorii Žižkov). Z daného výčtu se dá říci, že základní sestava, která v drtivé většině nastupovala v podzimní části, nedoznala významnějších změn.

Třetí oblastí je oblast ekonomická. Zde jsem přesvědčen, že došlo k nejvýznamnějšímu posunu, který zde historicky nebyl. Na stupni majitelů skupiny TŽ-MS i vrcholového vedení TŽ-MS bylo rozhodnuto připravit tzv. tříletý kontrakt na financování FK FOTBAL TŘINEC a. s. Časově je omezen na období od 1. 8. 2012 do 31. 7. 2015. Jedná se o podporu, která znamená možnost komplexní stabilizace třinecké kopané. Chtěl bych z tohoto místa za dané rozhodnutí a podporu akcionářům TŽ-MS poděkovat. Jen málo klubů v ČR se může takovýmto kontraktem pochlubit. Danou ekonomickou oblast bych shrnul do konstatování, že třinecká kopaná má v současné době dva nejvýznamnější sponzory, kterými jsou skupina TŽ-MS, která finančně podporuje profesionální kopanou a město Třinec, které v plném rozsahu zajišťuje financování mládežnické kopané.

Jak je tedy z Vašeho pohledu druholigové mužstvo připraveno na svou jarní část?

Už po podzimní části, kdy bylo odehráno 16 zápasů, bylo patrné, že letošní ročník je velmi vyrovnaný. Naše mužstvo skončilo na 9. místě se ziskem 20 bodů. Jsem přesvědčen, že o čelo tabulky a o postup do I. ligy se poperou 4 mužstva, a to FK Ústí nad Labem, Bohemians Praha, FC Vysočina Jihlava a MFK Karviná. Pak bude následovat velmi silný a zahuštěný střed tabulky, kde bychom rádi figurovali i my. Velmi mylné by bylo odepisovat mužstvo Sparty B, které je sice poslední s deseti body, avšak z médií a tisku všichni víme, že nový realizační tým pražské Sparty chce v každém případě druholigovou účast B týmu udržet. Rovněž si myslím, že i Baník Most i Zbrojovka Brno udělají vše proto, aby se postupně posouvali do středu tabulky. Z daného konstatování je jasně patrné, že jarní sezona ročníku 2011-2012 bude za posledních pár let jednoznačně nejtěžší a obstát v ní bude možné jen při podávání výkonů na hranici sportovních možností každého hráče.

Jaké cíle si klub tedy vytyčil pro jarní část sezony?

Při vytyčování cílů je vždy jednoznačně dobré spatřovat, jak krátkodobá, tak i dlouhodobá hlediska. Z krátkodobého hlediska fungování celého klubu dávám akcent především na velmi rychlou adaptaci a porozumění si všech nově zvolených členů orgánů ve svých nových funkcích. Po sportovní stránce je krátkodobá vize zcela jednoznačná, a to ve velké konkurenci letošního ročníku nezklamat naše největší sponzory a samozřejmě fanoušky a umístit se co nejlépe v druholigové tabulce. Dlouhodobě je pak třeba pracovat na neustálém vylepšování struktury klubu s cílem nacházet úspory ve všech druzích nákladů. Po sportovní stránce pak bude velmi důležité připravit mužstvo na ročník 2012-2013, a to z toho důvodu, že hodně našim hráčům končí v létě profesionální smlouvy.

Osobně bych si velmi přál, kdyby i s ohledem na výše popsané skutečnosti probíhala jarní část bez jakýchkoliv emotivních a vypjatých situací a naše třinecká kopaná se krok po kroku posouvala do kvalitativně klidnějších sportovních vod a dělala všem, kteří jí mají rádi jen a jen radost.

Děkuji za rozhovor.

Aktuálně

Aktuality

24. kolo MSFL

Výsledky 24. kola MSFL: Uničov - Karviná "B" 2:1, Hranice - Znojmo 1:2, Bohunice - Uherský Brod 0:1, Rosice - Frýdek-Místek 0:0, Brno - Ostrava "B" 0:2, Zlínsko - Blansko 2:1, Zlín "B" - Frýdlant 3:2, Slovácko "B" - Hodonín 1:1.

23. 4. 2024, 11:10

23. kolo MSFL

Výsledky 23 kola MSFL: Uherský Brod - Start Brno 1:1, Ostrava "B" - Hlučín 3:0, Znojmo - Bohunice 4:0, Karviná "B" - Zlínsko 0:1, Hodonín - Uničov 2:1, Frýdek-Místek - Slovácko "B" 2:0, Blansko - Hranice 2:1, Frýdlant - Rosice 2:0.

16. 4. 2024, 10:28